Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Δραστηριότητες από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής!
Λίγα λόγια για το Πρόγραμμά μας
Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής που πραγματοποιήσαμε στην τάξη μας για το τρέχον σχολικό έτος είχε σχέση με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο  της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Δεδομένου ότι απευθύνθηκε σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (Α΄τάξη), στόχος ήταν μέσω της βιωματικής και παιγνιώδους μορφής του να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την επαναχρησιμοποίηση των  παλιών ή άχρηστων φαινομενικά αντικειμένων.
Οι μαθητές δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία από το νηπιαγωγείο, ούτε υπόβαθρο οικολογικής συνείδησης, καθώς δεν είχαν προηγουμένως ακούσει ή συζητήσει για αυτό το θέμα. Απώτερος στόχος ήταν να δημιουργήσουν με ανακυκλώσιμα υλικά αντικείμενα χρήσιμα για την καθημερινή ζωή, αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
Το πρώτο σποράκι φυτεύτηκε, καιρός είναι να καλλιεργηθεί και στις επόμενες τάξεις και τότε είναι σίγουρο πως θα ευοδώσει  καρπούς!

Δημιουργήσαμε ψηφιακά παραμυθάκια ή ποιηματάκια για την ανακύκλωση:


Δημιουργώ σουπλά με ανακυκλώσιμα υλικά!!

Στη συνέχεια του προγράμματος ανακύκλωσης της τάξης μας, αποφασίσαμε όλη η ομαδούλα να φτιάξουμε σουπλά για το τραπέζι για να ακουμπάμε επάνω το πιάτο μας την ώρα του φαγητού. Το κάθε πρωτάκι πήρε από δύο φύλλα χαρτιού Α4 που είχαν περισσέψει από εργασίες( στην πίσω πλευρά εκτύπωσα εικονίτσες σχετικές με την ανακύκλωση για να μην πάνε φυσικά χαμένα τα φύλλα!) και τις ζωγράφισε. Στη συνέχεια ενώσαμε τις εικόνες, τις τοποθετήσαμε μέσα σε διαφάνειες Α3, τις πλαστικοποιήσαμε και ορίστε το αποτέλεσμα!Ένα όμορφο, αδιάβροχο σουπλά που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές, δημιούργημα από τα χεράκια των παιδιών!
Πλαστική σακούλα σε αποχαιρετώ,με την πάνινη ψωνίζω, το περιβάλλον αφήνω καθαρό! 

 

 
Στα πλαίσια του προγράμματος που πραγματοποιούμε στην τάξη μας ήταν και η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών σχετικά με την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον ο μεγάλος όγκος από πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας! Αφού μιλήσαμε και είδαμε και το σχετικό βιντεάκι με την άσκοπη χρήση τόσου πλαστικού που επιβαρύνει τον πλανήτη μας, αναζητήσαμε τρόπους για να μετριάσουμε την αλλόγιστη αυτή κατανάλωση. Πήραμε υφασμάτινες σακούλες και με πολύ όμορφο και δημιουργικό τρόπο τα παιδιά τις χρωμάτισαν και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!! Την επόμενη μέρα δε είχαμε κάποια αμφιβολία αν οι μικροί μαθητές είχαν καταλάβει την όλη διαδικασία και κυρίως για ποιο λόγο το κάναμε όλο αυτό, αφού τονίσαμε ότι πλέον στα ψώνια μας θα χρησιμοποιούμε την πάνινη σακούλα που χρωματίσαμε! Ξαφνικά μαθητής, μου λέει:"Κυρία, η σακούλα μου είναι άδεια!Δεν πήγαμε για ψώνια χτες!". Τελικά, μένουν κάποια πράγματα στα παιδιά, όταν κυρίως και αυτά συμμετέχουν στην επίλυση κάποιου προβλήματος, όταν συμμετέχουν βιωματικά και ενεργούν. Το πρόγραμμά μας θα συνεχιστεί με τέτοιου είδους δραστηριότητες, λόγω της μικρής ηλικίας των μαθητών μας.

 Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας από παλιά φύλλα εφημερίδας

 


Μία πολύ όμορφη και δημιουργική κατασκευή για τις Απόκριες είναι η δημιουργία μάσκας από χαρτί που έχει εμποτιστεί με ατλακόλα.
 Η τεχνική αυτή, γνωστή ως papier mache έχει ως εξής: Αρχικά, κόβουμε λωρίδες από εφημερίδες που είχαμε για πέταμα(κάνουμε ανακύκλωση με αυτό τον τρόπο και συνδυάζουμε τη δημιουργία με τις καλές πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος!!). Έπειτα έχουμε φροντίσει να έχουμε φουσκώσει μπαλόνια( Από κάθε μπαλόνι θα βγάλουμε δύο μάσκες).
Μέσα σε ένα κουβαδάκι έχουμε φροντίσει να αναμείξουμε ατλακόλ με νερό.Παίρνουμε τις λωρίδες χαρτιού και τις βουτάμε στο υγρό που έχουμε δημιουργήσει. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε με ίδια φορά επάνω στο μπαλόνια.(Σε κάθε μπαλόνι τοποθετούμε τρία στρώματα εμποτισμένου χαρτιού). Αφού καλύψουμε τα μπαλόνια, τα αφήνουμε να στεγνώσουν για τουλάχιστον 4 μέρες. Αργότερα τα μπαλόνια θα αποκτήσουν μία περισσότερο στέρεη μορφή και έτσι με ένα πινέλο τα περνάμε με μία γενναία στρώση λευκού ακρυλικού χρώματος.
Αφού και πάλι στεγνώσουν καλά, παίρνουμε μία καρφίτσα και τρυπάμε με προσοχή το μπαλόνι. Σιγά σιγά τα μπαλόνια ξεφουσκώνουν και αφήνουν ένα συμπαγές καλούπι. Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε περιμετρικά το καλούπι.Το αποτέλεσμα θα είναι να εμφανιστούν δύο μάσκες, τις οποίες μπορούμε να βάψουμε και να στολίσουμε!Μη ξεχάσουμε να πούμε πως με ένα χαρτοκόπτη σχηματίζουμε τα ματάκια για να μπορούμε να δούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album