Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μια κουμπαρούλα σκέτη γλύκα μας μαθαίνει τα σημεία στίξης!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο σπουδαία πράγματα γίνονται στην τάξη μας! Η αλήθεια είναι πως η κυρία έχει όλο ιδέες και τα μικρά δευτεράκια κάποιες φορές αγανακτούν, κάποιες συμμετέχουν με πολλή χαρά, όπως και σήμερα! Δώσε στα μικρά μας πολύχρωμα χαρτονάκια και ζωγραφική και θα κάνουν θαύματα!Σήμερα συνεχίσαμε το επετειακό μας κεφάλαιο, μιλώντας για τον πόλεμο, τα δεινά και τις συμφορές που προκαλεί στους ανθρώπους, για την πολυπόθητη για κάθε λαό ειρήνη. Συνεχίσαμε ακόμα περισσότερο εξιστορώντας το χρονικό του πολέμου(σαν παραμυθάκι), ποιος είπε το σπουδαίο όχι, τι φώναζαν οι φαντάροι μας επάνω στα βουνά της Αλβανίας, ποιες γυναίκες τους βοήθησαν στον αγώνα τους, στέλνοντάς τους φάρμακα και ζεστά ρούχα.
Το βιβλίο μας είχε και ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Γαλάτειας Σουρέλη "Ντο ρε μι κι ένα σκυλί" που ο τίτλος του ήταν "Σαν παραμύθι". Πρωταγωνιστές εκεί ήταν ένας γίγαντας και ένας νάνος. Στην αρχή οι δύο αυτοί ήρωες ζούσαν ειρηνικά και δίχως να πειράζει ο ένας τον άλλο. Στη συνέχεια όμως ο γίγαντας φόρεσε μία παράξενη στολή, πήρε τη λόγχη του και επιτέθηκε στο μικρούλη νάνο, ζητώντας του να του παραδώσει το σπίτι του! Εκείνος όμως δεν παραδώθηκε, αλλά αγωνίστηκε για να κρατήσει το σπίτι του και έτσι ο γίγαντας έντρομος το έβαλε στα πόδια! Ήταν εμφανές ότι το απόσπασμα είχε σαν κύριο μήνυμα τον πόλεμο της Ελλάδας με την Ιταλία και τα παιδάκια κατάλαβαν αμέσως ποιος από τους δύο ήρωες είχε το ρόλο της χώρας μας και ποιος της Ιταλίας. Αφού απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις, αφηγηθήκαμε το παραμυθάκι με δικά μας λόγια! Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τη σημαία μας κάνοντας προσθέσεις και αφαιρέσεις (όπου έβγαινε 6 ζωγραφίζαμε μπλε και όπου έβγαινε άσπρο το αφήναμε λευκό). Κόψαμε τα σημαιάκια, συρράψαμε με καλαμάκι και να μερικές από τις υπερήφανες σημαιούλες μας:



Τα μικρά μας δημιούργησαν και μία ομαδική κατασκευή- κολλάζ με παιδάκια που παρελαύνουν και με τους φαντάρους μας που αγωνίζονταν επάνω στα βουνά. Να λοιπόν τι έκαναν βήμα-βήμα:





Βέβαια, μετά απ΄όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με τη γραμματική του βιβλίου μας και του 7ου κεφαλαίου που είναι τα σημεία στίξης και αρέσει πολύ στα μαθητούδια μου! Σε πολύ γρήγορο χρόνο κυκλώσαμε όλα τα σημεία στίξης στο κείμενο του βιβλίου μας και φτιάξαμε την κουμπαρούλα μας από το χωριό που μας μαθαίνει ένα σωρό σημεία στίξης! Στο υπέροχο blog της Θεοδώρας Θεοδωρίδου που αγαπώ πολύ βρήκα ένα αστείο ποιηματάκι: "Την κουμπαρούλα απ' το χωριό". Τι κάνει αυτή η κουμπαρούλα, αμέσως θα σας πω!


Μες στη φεγγαροκεφάλα
βλέπω πρόσωπο γνωστό.
έχει σαν τελείες δυο μάτια
μύτη σαν θαυμαστικό
και μια παύλα στοματάρα
είναι του χωριού η κουμπάρα!

Μα έχει στων αυτιών τις θέσεις,
ξέχασα να σας το πω,
δυο μεγάλες παρενθέσεις,
έχει και μακρύ λαιμό.
Κι έχει και ένα φιόγκο δέσει.
Η κουμπάρα πώς μ' αρέσει!

Και στις άκρες των χειλιών της,
για κοιτάξτε την καλά,
έχει-τι περίεργο πράγμα-
φανερά εισαγωγικά!
Τέτοια ομορφιά και γλύκα,
κουμπαρούλα πού σε βρήκα!

Στόμα παύλα, δεν ανοίγει.
Μον΄στα μάτια σε κοιτά.
Τι έχει να σου πει το πνίγει,
βάζει αποσιωπητικά...
Αχ κουμπάρα απ' το χωριό!
Δυο τελείες, θαυμαστικό!



Αφού γελάσαμε πολύ διαβάζοντάς το, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε τη γλυκιά μας κουμπαρούλα ακολουθώντας τα στοιχεία που μας δίνει το ποίημα! Ήταν μοναδικό το πώς αναταποκρίθηκαν τα μικρά ζουζουνάκια!











Η γλυκιά μας κουμπαρούλα με ένα σωρό σημεία στίξης!!


4 σχόλια :

Ιωάννα είπε...

Αφωνη! Καταπληκτικά όλα!

Θεοδωρίδου Θεοδώρα είπε...

Πάρα πολύ ωραία η δουλειά σου ! Σευχαριστώ για την αναφορά στο blog μου!

Ελένη Χρυσανθακοπούλου είπε...

Τιμή μου κυρία Θεοδωρίδου!!Συνεχίστε να μας εμπνέετε!!Λατρεύουμε το blog σας!!

Unknown είπε...

Αυτό το διαβάζαμε στις χαρούμενες διακοπές της β δημοτικού.Φυσικά η κουμπάρα απο το χωριό ήταν ένας καλόγερος για κρέμασμα παλτών και καπέλων

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album