Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Πινακίδες, καρτέλες με ουσιαστικά και πολλή προπαίδεια!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο τα δευτεράκια μου σήμερα έμαθαν καινούρια πραγματάκια, μα τι άλλο...φυσικά αρκετή γραμματικούλα από το 10ο κεφάλαιο "Προσοχή! Τι λέει εκεί;" και νομίζω ότι κουράστηκαν πολύ. Αρχικά κατασκευάσαμε στο τετράδιό μας διάφορες πινακιδούλες που ενημέρωναν για κάποιο γεγονός και φυσικά στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε μικρές προτασούλες και να τις διακοσμήσουμε! Δεν μείναμε όμως εκεί! Κάναμε επανάληψη στα ουσιαστικά και τα διακρίναμε στις τρεις κατηγορίες τους(νομίζω πως αυτή η δρασηριότητα πρέπει να γίνεται καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς) αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα. Τα παιδάκια έφτιαξαν στα τετράδιά τους τρεις στήλες, στις οποίες έγραψαν τις κατηγορίες των ουσιαστικών και μετά τις χρωμάτισαν με διαφορετικά χρώματα. Συνεχίζοντας παρακάτω στο κείμενο "Η επανάσταση των παραμυθιών", όπου τα θέματα γνωστών παραμυθιών είχαν μπερδευτεί μεταξύ τους μάθαμε για το οριστικό άρθρο και στα τρία γένη και αφού τα εξηγήσαμε πολύ καλά(δεν έβαλα όμως τα παιδιά να τα μάθουν απέξω γιατί νομίζω πως αυτό θα γίνει βιωματικά και με διαρκείς επαναλήψεις) κόψαμε καρτελάκια και επάνω γράψαμε διάφορα ουσιαστικά σε διαφορετικές πτώσεις τόσο στον ενικό όσο και στον πληθυντικό που έπρεπε να τις τοποθετήσουμε στον πίνακα στο σωστό αριθμό, γένος και πτώση. Αρχικά κάθε παιδάκι αφού ερχόταν με το καρτελάκι του, προσπαθούσαμε μαζί να βρούμε το γένος τοποθετώντας το στην ονομαστική. Στη συνέχεια βρίσκαμε τον αριθμό και μετά με την εις άτοπον απαγωγή την πτώση, δηλαδή εντελώς διερευνητικά.





















Στα Μαθηματικά έχουμε επιμείνει πολύ στο συμπλήρωμα του 100, το οποίο το υπολογίζουμε με δύο τρόπους, είτε ενταγμένο σε προβληματάκια, είτε απλά ως πραξούλα. Ο πρώτος τρόπος είναι με το πάτημα στην επόμενη δεκάδα και ο δεύτερος με αφαίρεση.


  • Για παράδειγμα: 65 +..........=100 (65 και πόσα θέλω ακόμη για να φτάσω στο 100). Αρχικά πατώ στην επόμενη δεκάδα που είναι το 70, δηλαδή 65+5=70, μετά από το 70 πηδώ εύκολα τις δεκάδες μέχρι το 100, δηλαδή: 70+30=100. Οπότε 30+5=35. Άρα χρειάζομαι άλλα 35.
Ο δεύτερος τρόπος γίνεται εύκολα με αφαίρεση:  65+.......=100. Από το 100 που είναι ο στόχος μου αφαιρώ το 65. Άρα 100-65=100-60-5=40-5=35. Η ουσία είναι εδώ να σπάσουμε τον αριθμό σε δύο κομμάτια για να μπορούμε να υπολογίσουμε πιο εύκολα.



Παράλληλα δουλεύουμε την προπαίδεια και έχουμε φτάσει στην προπαίδεια του 4 (η προπαίδεια του 5 είναι αρκετά εύκολη και είναι βίωμα όλων των παιδιών ακόμα και στα παιχνίδια τους, αλλά θα επιμείνουμε λίγο με τις φορές) . Συνεχίζουμε να βάζουμε τις φορές στα δέκα δαχτυλάκια μας και τη λέμε δυνατά με καποιον ρυθμό (μόνο τα γινόμενα).
3
6
9
12
15
18
21
24
27
30


Ακούστε τις γλυκές φωνούλες τους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album