Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τουριστικοί οδηγοί και πολλά άλλα!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο, επιστρέψαμε από τις διακοπές του Πάσχα και είμαστε έτοιμοι για νέες γνώσεις με τα μικρά μου δευτεράκια! Ο χρόνος είναι λιγοστός, τα μαθήματά μας είναι αρκετά ακόμη και για τους μικρούς μαθητές, ακόμα περισσότερα, αλλά μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προσπαθήσουμε να την εξαντλήσουμε όσο μπορούμε, επιμένοντας σε ό,τι θεωρούμε πιο σημαντικό πάντα με κέφι και αισιοδοξία. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το άγχος μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και έτσι ακόμα και η γνώση θα χάσει τη χαρά και θα γίνει ένα δυσβάσταχτο φορτίο. Αρκετά μας αγχώνουν οι άλλοι, ας προσπαθήσουμε μέσα στην τάξη να περνάμε καλά και να διασκεδάζουμε μαζί με τους μαθητές μας! Σήμερα λοιπόν, όπως και χθες, ασχοληθήκαμε στη Γλώσσσα με τα κεφάλαια 17 , όπου και ολοκληρώσαμε, συνεχίζοντας με το κεφάλαιο 18 "Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει", το οποίο αν και είναι επετειακό(25η Μαρτίου) θα προσπαθήσουμε να το επεξεργαστούμε. Εδώ μαθαίνουμε για τη χρήση των τουριστικών οδηγών και τη λειτουργία τους όταν αναζητούμε διάφορες πληροφορίες σχετικά με κάποιον τουριστικό προορισμό.

 Το μάθημα αυτό θεώρησα πως ταιριάζει στα δεδομένα του σχολείου μας, μια και σε ένα μήνα υποδεχόμαστε τους εταίρους μας από το πρόγραμμα Comenius και οπότε ήταν μία καλή ευκαιρία τα παιδάκια να παρουσιάσουν την πόλη, όπου θα φιλοξενηθούν οι φίλοι μας, αναφέροντας τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα, τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, τη θέση της πάνω στο χάρτη και τις περιοχές με τις οποίες συνορεύει. Για τη δραστηριότητα αυτή χρειαστήκαμε τον χάρτη μας, όπου εντοπίσαμε την Πελοπόννησο (που είναι σαν χεράκι το σχήμα της, όπως μου είπαν και έτσι θα το θυμούνται), διακρίναμε το νομό Ηλείας, στη συνέχεια τον Πύργο που είναι η πρωτεύουσά του και έπειτα την πόλη μας την Αμαλιάδα και είδαμε ότι είναι μία παραθαλάσσια περιοχή και μάλιστα εντοπίσαμε ποιες πόλεις υπάρχουν δίπλα από εμάς. Είναι ιδιαίτερη η χρήση και λειτουργία του χάρτη στη διδακτική πράξη, καθώς τα παιδιά επιθυμούν να μαθαίνουν πού τοποθετούμαστε κάθε φορά, θέλουν να έχουν μία ιδέα σχετικά με το χώρο και αυτό το διαπίστωσα από την ενεργή συμμετοχή τους να βρίσκουν κάθε φορά τους τόπους που τους υπαγόρευα. Πολύ λειτουργικός για τη δραστηριότητα αυτή θα ήταν και ένας χάρτης αρχαιολογικός με το κατάλληλο υπόμνημα, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε σε μεγάλο μέγεθος. Τα δευτεράκια μου λοιπόν έγραψαν το κείμενο για την πόλη μας για να πληροφορήσουν τους φίλους μας και δημιούργησαν τους δικούς τους ατομικούς χάρτες και κάπως έτσι ετοίμασαν το δικό τους τουριστικό οδηγό!
Δεν ασχοληθήκαμε όμως μόνο με τους χάρτες, διαβάσαμε αποσπάσματα από τα " Ψηλά βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου, αφού το αναφέρει το βιβλίο μας στην ενότητα 17, κάνοντας μία εισαγωγή στη βιβλιοπαρουσίαση που αν προλάβουμε θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε όπως μπορούμε, είτε προφορικά, είτε γραπτά, αν και θεωρώ πως είναι λίγο πρόωρο για παιδάκια αυτής της ηλικίας μια και απαιτεί αφαιρετική ικανότητα. Ο Ανδρέας μας όμως το δανείστηκε από τη μαμά(δεν θα μπορούσα να βρω πιο συνεργάσιμους μαθητές!) και μας το έφερε στην τάξη, όπου δύο μαθητάκια μου μας διάβασαν δύο αποσπάσματα (το καλό με το βιβλίο αυτό είναι ότι τα αποσπάσματα είναι μικρά και αυτοτελή).

Κάναμε και πολλές άλλες ασκησούλες στον πίνακα με τη μορφή παιχνιδιού. Στο τετράδιο εργασιών της Γλώσσας μας έχει κάποιες ασκησούλες, όπου πρέπει να συμπληρώσουμε το σωστό "ι". Εδώ φτιάξαμε και τη δική μας ιστοριούλα στον πίνακα, όπου αφήνουμε κενά για να γίνει σωστή συμπλήρωση. Μοίρασα στα παιδάκια καρτελάκια και αυτά συμπλήρωναν τη σωστή κατάληξη και τα κολλούσαν στον πίνακα για να σχηματιστεί η σωστή λέξη, δικαιολογώντας κάθε φορά την επιλογή τους.

 Στα Μαθηματικά μας δουλέψαμε όλο το μάθημα 40 στο τετράδιό μας, αφού ο χώρος του βιβλίου ήταν πολύ μικρός για να επιλυθούν τα προβληματάκια με τα χρήματα που απαιτούσαν δύο πράξεις. Μας βοήθησαν πολυ οι εικονίτσες που σχεδιάσαμε και τα διαγράμματαΑργότερα συνεχίσαμε με το κεφάλαιο 41, όπου μιλήσαμε για τους τριψήφιους αριθμούς (από αυτό που διαπίστωσα είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα), διακρίναμε τη νέα θέση ψηφίου που είναι οι εκατοντάδες και πριν κάνουμε τις ασκήσεις του βιβλίου μας παίξαμε ένα παιχνιδάκι. Εγώ έγραφα ολογράφως τους αριθμούς και οι μικροί μαθητές συμπλήρωναν και κολλούσαν με χαρτάκι την αριθμητική μορφή τους. Μετά κάναμε το αντίθετο, όπου από τους αριθμούς αναφέραμε προφορικά την ονομασία τους. Μετά ξεχωρίζαμε ποιος είναι ο πιο μεγάλος προσέχοντας πάντα το ψηφίο των εκατοντάδων.  Και κάπως έτσι επανήλθαμε και πάλι στο πνεύμα του σχολείου μετά τις διακοπούλες μας!

Αύριο θα φτιάξουμε και τα πρωτομαγιάτικα στεφανάκια μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album