Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Τήξη- Πήξη και σοκολατένια τρουφάκια!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο, μας αρέσει πολύ να πειραματιζόμαστε στη Φυσική μας-Ε΄τάξη. Με την ευκαιρία του κεφαλαίου που σχετίζεται με τη θερμότητα, αφού καταλάβαμε καλά πώς την ξεχωρίζουμε από την θερμοκρασία, εφόσον μιλάμε για ενέργεια, η οποία ρέει από τα θερμά στα ψυχρά σώματα(μας πήρε βέβαια αρκετά για να καταλάβουμε τη διαφορά που είναι πολύ σημαντική για να αντιληφθούμε και να προχωρήσουμε στο κεφάλαιο της θερμότητας, που ομολογώ ότι είναι το αγαπημένο μου γιατί περιλαμβάνει τα πιο όμορφα και μαγικά πειράματα που απαιτούν λίγα υλικά και γίνονται εύκολα στην τάξη με τη συμμετοχή των μαθητών), μιλήσαμε για την αλλαγή της φυσικής κατάστασης των σωμάτων με τη συνδρομή της θερμότητας. 
 
Πολύ απλά λοιπόν, μιλήσαμε για τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης και την μετατροπή των σωμάτων από στερεά σε υγρά και από υγρά σε στερεά. Αφού αναφέραμε πολλά παραδείγματα απο την καθημερινή μας ζωή, πήραμε βιτάμ και το κόψαμε σε μικρά κομματάκια, για να εξετάσουμε το φαινόμενο της τήξης. Στη συνέχεια το βάλαμε σε ένα μικρό μπρίκι (ή κατσαρολάκι) και το τοποθετήσαμε επάνω σε ένα γκαζάκι που ανάψαμε. Παρατηρήσαμε πώς σταδιακά το βιτάμ που είναι στερεό σώμα μετατρέπεται σε υγρό με τη συνδρομή της θερμότητας που του παρείχαμε από το αναμμένο γκαζάκι. Αφού το λιώσαμε όλο, θα ήταν κρίμα να μην το χρησιμοποιήσουμε στις ζαχαροπλαστικές μας δημιουργίες! Είχαμε φροντίσει να φέρουμε από το σπίτι όλα τα υλικά που απαιτούνται για να φτιάξουμε τρουφομπαλίτσες, ένα γλυκάκι πολύ πολύ νόστιμο, εύκολο και γρήγορο. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 1 βιτάμ ολόκληρο
  • 1 σακουλάκι τρούφα 
  • 1 κούπα κακάο
  • πακέτο μπισκότα πτι μπερ
Η διαδικασία είναι πολύ απλή: 
  • Σπάμε ένα ένα τα μπισκοτάκια μέσα σε ένα μπολάκι.
  • Βάζουμε το κακάο με τη ζάχαρη και σιγά σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βιτάμ. 
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πλάσουμε στα χέρια μας μικρές μπαλίτσες.
  •  Αφού τις πλάσουμε τις κυλάμε επάνω στην τρούφα που έχουμε ρίξει σε ένα πιατάκι και στη συνέχεια τις αφήνουμε να κρυώσουν σε χώρο εκτός ψυγείου.
  •  Όταν κρυώσουν είμαστε έτοιμοι να τις απολαύσουμε. 

Να και μερικές φωτογραφιούλες από τους μικρούς μου ζαχαροπλάστες:Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο και όλοι γευτήκαμε τη νοστιμιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album