Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Μαθαίνω για τα επίθετα σε χριστουγεννιάτικο κλίμα!

Επιστρέψαμε μετά από απουσία μίας ολόκληρης εβδομάδας στην αγαπημένη μας τάξη! Η κυρία δηλαδή επέστρεψε, γιατί τα δευτεράκια μου είχαν φιλοξενηθεί προσωρινά σε άλλες τάξεις του σχολείου μας. Κάθε αρχή και δύσκολη και μέχρι να συνηθίσουμε μας πήρε λίγη ώρα προσαρμογής, έτσι μαγικά όμως ,όπως είναι και μερικές στιγμές στη ζωή μας, στήσαμε την πρώτη μας δραστηριότητα! Το σημερινό μας μάθημα είχε σχέση με τα επίθετα που στολίζουν και ομορφαίνουν τα ουσιαστικά και κάνουν έτσι πιο ενδιαφέρον ένα κείμενο. Αφού είπαμε πολλά παραδείγματα επιθέτων και τα συνοδέψαμε με πολλά ουσιαστικά, φτιάξαμε σε χαρτί του μέτρου 2 μικρές πολιτείες με τα ίδια χαρακτηριστικά (σπιτάκια με καμινάδες, λουλούδια, γρασίδι, συννεφάκια, πεταλούδες). Περιγράψαμε την πρώτη ζωγραφιά μας χωρίς να αναφέρουμε πολλά επίθετα. Έγινε δηλαδή μία απλή περιγραφή της εικόνας χωρίς να συνοδεύουμε τα ουσιαστικά από κάποια επίθετα. Στην άλλη μισή όμως προσπαθήσαμε να βάλουμε πολλά επίθετα που έδιναν μία ξεχωριστή ιδιότητα στα ουσιαστικά που συνόδευαν(λαμπερος ήλιος, κατακόκκινες σκεπές, καταπράσινο γρασίδι, χιονάνθρωπος με πολύχρωμα κουμπιά, ροζ πεταλούδες). Ακολουθώντας τη δεύτερη περιγραφή έβαλα τα παιδάκια να μου ζωγραφίσουν ό,τι περιέγραφαν στο δεύτερο σκίτσο. Η εικόνα που εμφανίστηκε μπροστά μας ήταν καταπληκτική! Το πρώτο μισό της ζωγραφιάς που δεν περιείχε καθόλου επίθετα ήταν μία μουντή, άχρωμη ζωγραφιά. Η άλλη εικόνα που τα παιδάκια έίχαν χρησιμοποιήσει πολλά επίθετα ήταν όμορφη, με ζωηρά χρώματα! Αμέσως αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι τα επίθετα είναι οι μαγικές λεξούλες που ομορφαίνουν, δίνουν χρώμα δηλαδή στις προτάσεις και στα κείμενά μας! Για δείτε εδώ πως δουλέψαμε:











Η ζωγραφιά χωρίς τις μαγικές λεξούλες και η ζωγραφιά με τα επίθετα!Πόσο εμφανής είναι η διαφορά!


Η ατμόσφαιρα στην τάξη μας είναι άκρως χριστουγεννιάτικη και μία μικρή έκπληξη περίμενε τους μαθητές μου!! Στο σχολείο στην Πολωνία μπήκα σε μία τάξη και παρακολούθησα το μάθημα που παρέδιδε η κυρία. Όταν τελείωσε 15 μικρά ζουζούνια, τόσο γλυκά, όσο οι καραμελίτσες, αφού με αγκάλιασαν μου έδωσαν ένα σωρό χριστουγεννιάτικες καρτούλες που είχαν φτιάξει! Η συγκίνηση τεράστια! Εγώ θεώρησα πως θα ήταν ένα καταπληκτικό χριστουγεννιάτικο συμβολικό δωράκι για τα μικρά μαθητούδια μου! Σήμερα λοιπόν τους μοίρασα τις καρτούλες που με τόση αγάπη μου έδωσαν τα γλυκά μαθητάκια του όμορφου πολωνικού σχολείου!


Στη συνέχεια γράψαμε το καθιερωμένο μας γραμματάκι στον Άγιο Βασίλη που θα κατέβει ο καημένος από την καμινάδα για να μας φέρει το δωράκι μας! Εκτύπωσα πολλά υποδείγματα γραμμάτων με χριστουγεννιάτικα μοτίβα και κάποια τα διαμόρφωσα έτσι, ώστε να έχουνε γραμμούλες για να γραφεί εύκολα το γραμματάκι. Τα μικρά μου πιτσιρίκια έγραψαν πολύ ωραιά πραγματάκια και μάλιστα υπόσχονταν ότι τη χρονιά που πέρασε ήταν πολύ καλα παιδάκια και γι' αυτό δικαιούνται ένα ξεχωριστό δωράκι. Εδώ να πω πως μόνο ένα παιδάκι ζήτησε τάμπλετ(ναι, ναι είναι πολύ σύνηθες τα παιδάκια να το ζητούν!) από τον συμπαθητικό Άγιο, καθώς πολλά επιθυμούσαν υγεία, ευτυχία και πολλά τετράδια για να μπορούν να γράφουν όλα τα παιδάκια, όπως και βιβλία! Μετά ζωγραφίσαμε το γραμματάκι μας, το διακοσμήσαμε με πούλιες και διάφορα χριστουγεννιάτικα και τα βάλαμε το κάθε παιδάκι στο δικό του φάκελο που ζωγράφισε επίσης για να το βρει όμορφο ο γλυκύτατος Άγιος Βασίλης!(τόσο δρόμο θα έκανε ο καημένος, να μην έβρισκε κάτι όμορφο και πρωτότυπο;) Οι μαθητές μου έφτιαξαν τα πιο όμορφα, μαγικά γραμματάκια με την πιο πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση!

















Τα μικρά ζουζούνια με τα γραμματάκια τους!



 Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε και με τα Μαθηματικά μας, όπου κάναμε επανάληψη στην πρόσθεση μεγάλων αριθμών. Στις προσθέσεις με μεγάλους αριθμούς σπάμε συνήθως τον δεύτερο στις δεκάδες και στις μονάδες από τις οποίες αποτελείται. Οπότε κάναμε αρκετές πραξούλες όπως στο παράδειγμα :18+ 15= 18+10+5=28+5=33. Στη συνέχεια δουλέψαμε και με τα βραχιολάκια, όπου γράφαμε έναν μεγάλο αριθμό και στη συνέχεια ζωγραφίζαμε μπλε χάντρες για κάθε μία δεκάδα του και κόκκινες για κάθε μία μονάδα του.





Και επειδή ακόμα δεν είχαμε στολίσει το δεντράκι μας, καθώς το περσινό μας το χάσαμε στο σχολείο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε στολιδάκια από χαρτί και να διακοσμήσουμε με αυτά το χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας! Σε μικρές καρτούλες δώρου (από την Πολωνία), οι μαθητές έγραψαν τις ευχούλες τους και όλες μαζί τις κρεμάσαμε αρχικά στο δέντρο. Μετά αναρωτιόμασταν τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε... Ξεκινήσαμε σιγά σιγά και η δραστηριότητα επεκτάθηκε μέχρι το μάθημα της κυρίας Ιωάννας των εικαστικών που έκοψε τα πιο όμορφα στολιδάκια! Τα παιδάκια τα στόλισαν με πολύχρωμες πούλιες και έριξαν επάνω χρυσόσκονη. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο! Τα χάρτινα στολιδάκια φαίνονται σαν αληθινά!



2 σχόλια :

Katerina Diamandi είπε...

Τι ωραίες δραστηριότητες!!!Μπράβο Ελένη!!! Τα στολισμένο δέντρο σας υπέροχο...και του χρόνου με υγεία!!!

Ελένη Χρυσανθακοπούλου είπε...

Πόσο σε ευχαριστλω καλή μου Κατερίνα!!!Έχω εμπνευστεί πολλές φορές από τις καταπληκτικές κατασκευές σου και τις λατρεύω γιατί είναι τόσο προσιτές και εύκολες για τα παιδιά!!Συνέχισε να μας δίνεις κι άλλες υπέροχες ιδέες!!!

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album