Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Εικονογραφούμε λέξεις, μιλάμε για τα ζώα και εξασκούμαστε στην προπαίδεια!


Αγαπημένο μου ιστολόγιο, στην τάξη μας συνεχίζουμε να μιλάμε για το λεξικό και να εντοπίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως προς την ερμηνεία, την κατηγοριοποίηση και την ανάλυση των λέξεων, που σήμερα μάθαμε ότι ονομάζονται αλλιώς και λήμματα. Μάλιστα φτιάξαμε και το εικονογραφημένο λεξικό της τάξης μας σαν ομαδική εργασία. Έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα φύλλο, στο οποίο έπρεπε να γράψει οποια λεξούλα επιθυμούσε προερχόμενη από το λεξικό μας, να δώσει την ερμηνεία της, ένα μικρό παραδειγματάκι της λέξης, μία συνώνυμη λέξη, μία αντίθετη και στο τέλος να την εικονογραφήσει. Τα παιδάκια εργάστηκαν ατομικά και όταν τελειώσαμε όλοι, μαζέψαμε τα φυλλάδια και συνθέσαμε το βιβλίο μας. Βέβαια χρειάστηκε αρκετή πληροφόρηση πριν για την ερμηνεία του κάθε συμβόλου, αλλά νομίζω πως ήταν μία ευχάριστη δραστηριότητα και περάσαμε όμορφα. Για δείτε πως εργαστήκαμε:














Στη Μελέτη Περιβάλλοντος βρισκόμαστε στο κεφάλαιο των ζώων. Έχουμε ήδη μιλήσει για τον τρόπο που περπατούν τα ζώα και έχουμε κάνει την κατάλληλη κατηγοριοποίηση (με 4 πόδια-θηλαστικά, με φτερά-πτηνά, σέρνονται-ερπετά, με πολλά μικρά ποδαράκια-έντομα) και σήμερα χωρίσαμε τα ζωάκια σε σαρκοφάγα, φυτοφάγα και παμφάγα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουν. Το μάθημά μας δεν θα αποκτούσε βέβαια ενδιαφέρον αν δεν συμμετείχαν και τα ίδια τα παιδάκια φτιάχνοντας ένα υπέροχο κολλάζ. Έδωσα στα παιδάκια καρτελάκια με διάφορα ζωάκια, τα χρωμάτισαν και τα κόλλησαν στον κατάλληλο πίνακα αναφοράς. Βρήκα εικόνες πολλών και διαφορετικών ζώων, συγκεντρωμένων όλων μαζί στο υπέροχο blog της Χρύσας Τα χρωματιστά μολύβια που αν μας διαβάζει την ευχαριστώ πολύ!!Ζώα ανάλογα με το πως κινούνται και Ζώα φυτοφάγα-σαρκοφάγα-παμφάγα. 
Παρακάτω φαίνεται όλη η διαδικασία εργασίας μας:













Στα Μαθηματικά μας έχουμε φτάσει στην προπαίδεια του 3 και του 6, χωρίς να έχουμε ακόμα κάνει του 7, που νομίζω είναι αρκετά δύσκολη και γι' αυτό θα την αφήσουμε για το τέλος του πρώτου τεύχους των Μαθηματικών. Καθημερινά προσπαθώ από το διαδίκτυο να βρω όμορφες ασκησούλες με παιγνιώδη μορφή όπου τα παιδιά θα μπορούν να χρωματίσουν και να μάθουν ευχάριστα! Έχω εντοπίσει αρκετές, τις μάζεψα και τις παρουσιάζω εδώ με την ελπίδα να χρησιμέψουν στην τάξη σε όποιον επιθυμεί. Οι περισσότερες έχουν χρησιμοποιηθεί στη δική μας τάξη και πραγματικά αγαπήθηκαν από τα παιδιά, αφού τις κολλάμε στο τετράδιό μας και τις λύνουμε εκεί. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τις σχολικές αταξίες ή αλλιώς τα τα δευτεράκια που μπλογκάρουν και τις ιδέες και λύσεις για το σχολείο (η ιστοσελίδα εδώ) που έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο υλικό για τη διδακτική προσέγγιση της προπαίδειας.







































2 σχόλια :

Μένια Παπουτσή είπε...

ΕΛΕΝΗ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΣΟΥ, ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ....ΜΑΚΑΡΙ ΠΡΑΓΑΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΛΟ....ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ .....KEEP WALKING.....

Ελένη Χρυσανθακοπούλου είπε...

Μένια μου με κατασυγκινείς!!!!!Τόσο όμορφα λόγια!!!!Σε ευχαριστώ από την καρδιά μου!!Τιμή μου!!!Σου εύχομαι να είσαι πάντα υγιής, να δημιουργείς και καλή συνέχεια στο έργο σου!!! Τα καλά λόγια είναι για να μοιράζονται κι εσύ το έκανες τόσο απλόχερα!!Ευχαριστούμε!!

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album