Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Βρήκαμε τα αυγά και τα πασχάλια στην τάξη μας!!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο, σήμερα τα δευτεράκια μου επικοινώνησαν με τη φώκια "Μονάχους" και μάλιστα είχαν να τη ρωτήσουν για πολλές απορίες τους σχετικά με τη ζωή και το μέρος όπου ζει! Φυσικά αυτό δε συνέβη στην πραγματικότητα, αλλά τα παιδάκια κλήθηκαν σήμερα να γράψουν τις δικές τους ερωτήσεις που θα αποστέλλαμε στη γλυκιά φώκια και θα τη ρωτούσαμε για διάφορα πράγματα που μας έκαναν εντύπωση όταν διαβάσαμε το γράμμα που έστειλε η γνωστή συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά στη φώκια "Μονάχους Μονάχους". Όλα αυτά συμβάινουν στο 15ο κεφάλαιο της γλώσσας μας και στο μάθημα "Αλληλογραφώ", όπου παρουσιάζονται εναλλακτικοί και ποικίλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε! Διαβάζοντας το κειμενάκι ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στα παιδάκια το γεγονός ότι οι φώκιες χρησιμοποιούν 16 μόνο λέξεις- ήχους για να επικοινωνήσουν και μάλιστα η αποστολέας αναρωτιόταν πως συμβαίνει αυτό και γιατί εμείς οι άνθρωποι ενώ έχουμε τόσες πολλές λέξεις, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε και συνήθως μαλώνουμε ή φαγωνόμαστε, όπως αναφέρει. Τα παιδάκια μάλιστα θυμούνταν από πέρυσι ότι η φώκια "Μονάχους Μονάχους" όπως και η "Καρέττα Καρέττα" είναι είδη υπό εξαφάνιση. 

Πέρσι είχαν γράψει πως μπορεί να αισθάνεται μία χελωνίτσα που απειλείται από τόσους κινδύνους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεγαλώσει τα μικρά της και σήμερα θέλησαν να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις στη γλυκιά φώκια που είναι ένα πολύ φιλικό ζωάκι, ζει όμως σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον. Τα παιδάκια έκαναν πολλές ερωτήσεις, τις οποίες έγραψαν και νομίζω ότι οι περισσότερες αφορούσαν στο αν την αγαπούν οι άνθρωποι, πώς ζει στο θαλάσσιο πάρκο και πώς μπορεί να επικοινωνεί με ένα τόσο μικρό λεξιλόγιο των 16 λέξεων-ήχων! Έδωσα στα παιδάκια από μία ζωγραφιά που απεικόνιζε τη φώκια, έγραψαν μέσα ότι τους απασχολούσε, ζωγράφισαν και έκοψαν γύρω-γύρω. Στα κειμενάκια που παρήγαν έγινε ξεχωριστή διόρθωση απο όλη την τάξη, επιμένοντας πολύ στα ρήματα και στις καταλήξεις τους και στα σημεία στίξης μια και σκοπός μας ήταν η δημιουργία ερωτηματικών προτάσεων, κάτι που όπως είχα διαπιστώσει σε προηγούμενα μαθήματα, δυσκόλεψε τα παιδιά, όταν έπρεπε να το ενσωματώσουν σε κείμενο. Δείτε τι ακριβώς έγραψαν:
Στα Μαθηματικά ασχοληθήκαμε και σήμερα με την έννοια του "μοιράζω δίκαια", αλλά περισσότερο ενσυνείδητα αυτή τη φορά και κάνοντας πολλές πραξούλες που όμως δεν εντάξαμε σε προβληματάκια με ζωγραφική, χρησιμοποιήσαμε το σύμβολο της διαίρεσης, εξηγήσαμε τη σημασία του και κάθε φορά κάναμε την αντίστροφη πράξη του πολλαπλασιασμού. Δεν μείναμε όμως εδώ, αλλά κάναμε δύο επιπλέον μαθήματα, γνώριμα στα παιδάκια από πέρσι (προσπαθούμε να συνδυάζουμε κάθε φορά ένα δύσκολο μάθημα, με ένα μάθημα λιγότερο απαιτητικό για το οποίο έχουμε ήδη μιλήσει), το μάθημα με το βάρος και το μάθημα με την ώρα (Μαθαίνω την ώρα ακριβώς). Για το μάθημα με το βάρος τα παιδάκια ανταπεξήλθαν πολύ εύκολα καθώς γνώριζαν πολλά πράγματα εμπειρικά, ζυγίσαμε όμως και πολλά αντικείμενα μέσα στην τάξη(από μολύβια μέχρι τσάντες!) και τα συγκρίναμε:


Επειδή όμως πλησιάζει το Πάσχα είπαμε να αρχίσουμε το βάψιμο μερικών αυγών!! Η αλήθεια είναι ότι δε βάψαμε, αλλά χρωματίσαμε μερικά αυγουλάκια και τα βάλαμε στο μεγάλο καλάθι που φτιάξαμε! Έδωσα σε κάθε παιδάκι από 4 αυγά που εκτύπωσα από μία σελίδα στο διαδίκτυο για να τα χρωματίσουν. Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε να λύσουν σωστά την πραξούλα της διαίρεσης ή του πολλαπλασιασμού που είχα γράψει προηγουμένως επάνω! Τα παιδάκια, όχι μόνο ενθουσιάστηκαν, αλλά ζωγράφισαν πολύ όμορφα τα αυγά και τα τοποθέτησαν (κόλλησαν) σε ένα καλάθι που σχεδιάσαμε σε ένα κομμάτι χαρτί του μέτρου. Η δραστηριότητα κύλησε πολύ γρήγορα και σε λίγο χρόνο φτιάξαμε ένα μεγάλο καλάθι με πολύχρωμα αυγά για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα των ημερών που ακολουθούν!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album