Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Μιλώ και ζωγραφίζω τα συναισθήματά μου!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο, την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για τα συναισθήματα, μια και το κεφάλαιό μας "Νιώθω"(το τελευταίο από το δεύτερο τεύχος της Γλώσσας) επεξεργάζεται λέξεις και φράσεις που έχουν σχέση με τα συναισθήματα (ουσιαστικά, ρήματα, εκφράσεις). Αρχικά προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι ονομάζουμε συναίσθημα και κάποιος μαθητής μου απάντησε ότι είναι αυτό που νιώθουμε! Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλες οι δημιουργικές μας δραστηριότητες. Θεωρώντας ότι τα συναισθήματα επηρρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, προσπαθήσαμε να τα κατηγοριοποιήσουμε στα θετικά και στα αρνητικά, τα πρώτα τα βιώνουμε και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, ενώ τα δεύτερα μας δημιουργούν κακή διάθεση και ακραίες σε κάποιες περιπτώσεις, αντιδράσεις (θυμός).

 Επικεντρωθήκαμε σε 4 συναισθήματα, τα οποία θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικά (δεν ήθελα να μπερδευτούμε με πολλών ειδών συναισθήματα, γιατί τα παιδάκια είναι ακόμη μικρά) η χαρά, η λύπη, ο θυμός και ο φόβος. Φτιάξαμε φατσούλες στο τετράδιό μας και ζήτησα από τα παιδάκια να μου απεικονίσουν τα συναισθήματα αυτά σε εκφράσεις του προσώπου. Κάθε παιδάκι πραγματικά απεικόνισε τα 4 συναισθήματα με υπέροχο τρόπο, γεγονός που μου έδειξε ότι μπορούν να διακρίνουν το κάθε συναίσθημα, καθώς έβαζαν τις ανάλογες εκφράσεις του προσώπου. Συνεχίζοντας, ζήτησα να μου γράψουν πότε βιώνουν το κάθε συναίσθημα με απλές προτασούλες. Και εδώ η ειλικρίνεια των παιδιών υπήρξε τρομερά αφοπλιστική! Στη συνέχεια έδωσα στα παιδάκια ένα φύλλο εργασίας με κενές φατσούλες, όπου έπρεπε να διαβάσουν την πρόταση που αναδείκνυε μία κατάσταση και να ζωγραφίσουν την κατάλληλη έκφραση στο προσωπάκι.

Αργότερα έγραψα σε χαρτί του μέτρου διάφορες προτάσεις, όπου τα παιδάκια διάβαζαν και ανάλογα με το συναίσθημα που τους προκαλούσε, έβαζαν και την κατάλληλη φατσούλα.

Ανάλογες δραστηριότητες με τα συναισθήματα είχαμε κάνει και πέρσι και υπάρχουν εδώ!

Στο βιβλίο μας διαβάσαμε τα κειμενάκια με πρώτο " Το παιδί με το ακορντεόν", όπου ο Σέργιος, ο ήρωας κερδίζει μία υποτροφία στο ωδείο και παρουσιάζονται τα συναισθήματα της οικογένειας και των φίλων του, οι οποίοι τον επιβραβεύουν και είναι συγκινημένοι για την επιτυχία του. Με αφορμή τη βαθιά φιλία των παιδιών στο κείμενο που συνοδεύεται από την εκδήλωση τόσο ευγενικών συναισθημάτων γράψαμε ένα όμορφο ποίημα για τη φιλία και την αγάπη, το οποίο τα παιδάκια διακόσμησαν με όμορφα σκιτσάκια και ζωγραφιές. Μάλιστα συνδυάσαμε τη δραστηριότητα αυτή με τη δραστηριότητα του προγράμματος comenius για αυτό το μήνα που είναι η συγγραφή ποιήματος με θέμα τη φιλία, τη συνεργασία και την αγάπη.

 Κάθε φορά που νιώθεις μοναξιά,
 νιώσε αγάπη και ζεστασιά,
 έλα στο φίλο σου, είμαι κοντά.

Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί,
αλλά όλοι ίσοι στη ζωή.
Προβλήματα υπάρχουν πολλά, γέλα
και νιώσε καλά.
Είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείς, τρέξε
μην το σκεφτείς!

Πιάσε το χέρι μου, έλα κοντά
μπαλόνια φιλίας να υψώσουμε ξανά!
Να θυμάσαι πάντα στη ζωή πως
η κακία δεν ωφελεί!
Φιλία, αγάπη, συνεργασία
3 λέξεις με μεγάλη σημασία!2 σχόλια :

rinaki είπε...

Συγχαρητήρια για τα γλυκά σου δευτεράκια!πολύ όμορφο ποίημα!

Ελένη Χρυσανθακοπούλου είπε...

Ειλικρινά, ευχαριστώ από καρδιάς για τα όμορφα λόγια!!!!!!!!Πόση δύναμη μου δίνουν!!!!!Ευχαριστώ!!

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album