Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Φτιάχνουμε το δικό μας λαογραφικό μουσείο!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο νομίζω ότι μάθαμε αρκετά για τα μουσεία και ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το δικό μας μέσα στην τάξη μας! Ένα λαογραφικό μουσείο, όπου θα δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδάκια και θα ομορφύνουν με τις ιδέες τους! Μέρες τώρα αναζητούσαμε τα εκθέματα του μουσείου, αφού συμφωνήσαμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα λαογραφικό μουσείο, φέρνοντας παλιά αντικείμενα από το σπίτι μας που χρησιμοποιούσε η γιαγιά ή η προγιαγιά μας! Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πραγματικά συγκινητική. Έφεραν τόσα πολλά αντικείμενα που γεμίσαμε ήδη το μικρό μουσείο μας! Βέβαια, έκανε και το θαύμα της η γιαγιά Αρχόντω που μας έφερε πολύ όμορφες παραδοσιακές στολές, άλλες βελούδινες, άλλες φτιαγμένες από δαντέλα, η υφή τους ήταν περίφημη και όλοι θαυμάσαμε τα όμορφα υφάσματα. Μου έκανε εντύπωση μάλιστα που αρκετά παιδάκια είχαν παλιά αντικείμενα στο σπίτι και τα διάθεσαν οι μανούλες για τις ανάγκες του μουσείου μας, το οποίο θα λειτουργήσει στην τάξη μας για το κοινό(για τους μαθητές του σχολείου και για όποιον το επιθυμεί) για μία εβδομάδα.

Για τη δημιουργία του εργαστήκαμε πολύ όμορφα! Συγκεντρώσαμε τα εκθέματα, μιλήσαμε για τη χρήση του καθενός από αυτά και τα τοποθετήσαμε στην προθήκη (ένα θρανιάκι). Φτιάξαμε λεζάντες, όπου αναφέρουμε τι είναι το καθένα και τις τοποθετήσαμε μπροστά από τα αντικείμενα. Κρεμάσαμε τις στολές και φορεσιές από την κρεμάστρα μας και γράψαμε για την κάθε μια σε ποιες περιπτώσεις μπορούσε να φορεθεί. Μουσείο χωρίς επιγραφή και κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο επισκέπτης γίνεται; Όχι, βέβαια! Φτιάξαμε λοιπόν μία όμορφη επιγραφή που προαναγγέλει στον επισκέπτη το είδος του μουσείου που θα επισκεφτεί και βάλαμε σε εμφανές μέρος τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει! Τα παιδάκια είχαν μεγάλη όρεξη καθώς όλοι ήθελαν να γίνουν ή ξεναγοί του μουσείου ή φύλακες!! Τους υποσχέθηκα πως κάθε μέρα θα αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες αυτές και από διαφορετικό παιδάκι. Στη συνέχεια φτιάξαμε όμορφες προσκλήσεις(που το συνδυάσαμε με το σημερινό μας μάθημα:" Με προσκαλούν και προσκαλώ" για να προσκαλέσουμε όλους τους μαθητές του σχολείου μας να ξεναγηθούν στο μικρό μουσειάκι μας και διευκρινήσαμε τις ώρες λειτουργίας του! Δείτε πως εργαστήκαμε:

Εξαρτήματα αργαλειού!


Ένα όμορφο σίδερο με κάρβουνο!


Τοποθετούμε λεζάντες στα εκθέματα!


Μερικές από τις όμορφες στολές-εκθέματα του μουσείου μας!
Η ταμπέλα του μουσείου μας!

Οι προσκλήσεις μας!

Το μουσειάκι της τάξης μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album