Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αφήστε παρακαλώ το μήνυμά σας!!

Τι κάνατε σήμερα δευτεράκια μου;
Σήμερα η αγαπημένη μας τάξη μπήκε στο 6ο κεφάλαιο της Γλώσσας μας που έχει τίτλο "Είμαστε έτοιμοι;" και αφού διηγηθήκαμε πού έχει μείνει η παρέα μας ασχοληθήκαμε με την προοργανωτή του μαθήματος, με τη δημιουργία ενός μηνύματος, το οποίο μπορεί να είναι είτε γραπτό, είτε προφορικό. Αναλύσαμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του, όπως η προσφώνηση του προσώπου στο οποίο το αφήνουμε, ο σύντομος λόγος, τα σωστά σημεία στίξης, η αποφώνηση με το όνομά μας. Τα παιδάκια μου αποφάσισαν να γράψουν τα δικά τους μηνυματάκια σε χαρτάκια τύπου post it που τους έδωσα και μετά τα κόλλησαν όλα μαζί σε ένα χαρτονάκι. Μπορώ να πω πως η προσπάθειά τους ήταν πολύ φιλότιμη, αφού αφενός έγραψαν όλα τα παιδάκια και αφετέρου θεωρώ πολύ σημαντικό το κειμενικό αυτό είδος, γιατί είναι πολύ χρήσιμο και λειτουργικό σε όλες τις εκφράσεις της ζωής μας. Να λοιπόν τι ωραία πράγματα μου έγραψαν!
Στη συνέχεια στολίσαμε το χαρτόνι μας με διάφορα φύλλα και ονομάσαμε την εργασία μας "Τα φθινοπωρινά μας μηνύματα!"







Τα φθινοπωρινά μας μηνυματάκια!

 Στη συνέχεια και επειδή είχαμε ακόμα αρκετό χρόνο μέχρι να μπούμε στα Μαθηματικά μας ασχοληθήκαμε με το Ανθολόγιό μας. Είναι απίστευτο πόσα πολύ όμορφα ποιηματάκια κρύβει αυτό το Ανθολόγιο, ευανάγνωστα και πολύ κατανοητά ως προς την επεξεργασία τους από τους μαθητές. Διαβάσαμε 7 ποιηματάκια(Συμφωνία με ένα δέντρο, Το φεγγαράκι, Ο παππούλης, Η Μαργαρίτα, Όταν κάνουνε πόλεμο , Προσευχή, Χριστουγεννιάτικο δέντρο), τα διαβάσαμε, τα επεξεργαστήκαμε προφορικά, κάναμε ερωτησούλες κατανόησης και απόδοσης του νοήματος και μετά κάποια παιδάκια ήθελαν να τα αντιγράψουν ζωγραφίζοντας τη δική τους χαρακτηριστική εικόνα από το κάθε ποίημα. Στο τέλος τα συγκεντρώσαμε όλα μαζί και αναγράψαμε και μία σχετική πινακιδούλα που να υποδηλώνει το περιεχόμενο της εργασίας μας:'Ποιήματα από το Ανθολόγιό μας". Αυτή η εργασία θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί και στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, όπου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διάφορα είδη ποιημάτων (αυτά που ομοιοκαταληκτούν και τα ανομοιοκατάληκτα), εντοπίζουν τις εικόνες τους, δραματοποιούν το περιεχόμενό τους. Ανιχνεύουν την ψυχική κατάσταση του περιγραφόμενου προσώπου, μιλούν για τα συναισθηματά τους. Επιπλέον θα μπορούσαν να ακούσουν και μελοποιημένη ποίηση ( για παράδειγμα, Οδυσσέα Ελύτη) και να εικονογραφήσουν τις σκηνές που περιγράφονται, γιατί πραγματικά ένα ποίημα αποτελεί μία ολοκληρωμένη ιστορία που αρέσει πολύ στα παιδιά!










Τα μικρά δευτεράκια μου έγιναν για λίγο φανταστικοί ποιητές!Το επόμενο στάδιο;Θα γράψουμε κι εμείς ποιήματα, δικά μας αυτή τη φορά!
Στα Μαθηματικά μας μπήκαμε στο 13ο κεφάλαιο "Γνωρίζω τα Γεωμετρικά Στερεά". Αφού εξηγήσαμε τη διαφορά που έχουν από τα Γεωμετρικά Σχήματα (Τα πρώτα μπορούμε εύκολα να τα πιάσουμε και βρίσκονται γύρω μας στο χώρο, ενώ τα δεύτερα μπορούμε να τα αποτυπώσουμε στο χαρτί), τα εντοπίσαμε μέσα στην τάξη μας:

κύλινδρος

Ορθογώνιο Παραλληλεπίπεδο


Αφού τα κατανοήσαμε όλα αυτά, ολοκληρώσαμε τις ασκησούλες του βιβλίου μας και στη συνέχεια χρωματίσαμε! Ζωγραφίσαμε απλά γεωμετρικά σχήματα και με τα αναπτύγματα των γεωμετρικών σχημάτων που βρήκαμε από εδώ φτιάξαμε χρωματιστά γεωμετρικά στερεά!



Στο τέλος κάναμε και μία απλή ανέξοδη με λίγα υλικά χριστουγεννιάτικη κατασκευούλα μας χρησιμοποιώντας φύλλα και απλό χαρτί Α4. Σχεδιάσαμε ένα στεφανάκι σε απλό φύλλο Α4, το κόψαμε γύρω γύρω, αλλά και στο εσωτερικό του και συρράψαμε περιμετρικά διάφορα φύλλα. Δημιουργήθηκε έτσι ένα στεφανάκι. Έπειτα διακοσμήσαμε με χρυσόσκονη και χρωματιστές πούλιες. Αν έχουμε στο σπίτι πιατάκι πλαστικό, το βάζουμε μέσα στο πιατάκι και στο κέντρο του τοποθετούμε ένα κεράκι μικρό. Αμέσως έχουμε φτιάξει μία χριστουγεννιάτικη σύνθεση!






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album