Σελίδες

πως φτιαχνω blog

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Φτιάχνουμε ημερολόγια και μαθαίνουμε για το χρόνο!

Αγαπημένο μου ιστολόγιο, τα μαθήματα κυλούν όμορφα στο σχολείο, αλλά πιο όμορφα κυλά η επικοινωνία που έχουμε με τα παιδάκια που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μαθαίνουμε και να αποκτούμε όλο και περισσότερες δεξιότητες, να μαθαίνουμε σωστούς τρόπους συμπεριφοράς που νομίζω ότι είναι και το πιο σημαντικό και είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους τους παιδαγωγούς. Έχουμε φτάσει στην ενότητα "Με προσκαλούν και προσκαλώ" σε ένα βιβλίο που έχει γίνει τόσο απολαυστικό πλέον που χαίρομαι να το διδάσκω γιατί επεξεργάζεται όλα τα θέματα από πολλές οπτικές γωνίες και έχει επικοινωνιακό-λειτουργικό χαρακτήρα με εφαρμογές στην καθημερινή ζωή των παιδιών. Σήμερα μάθαμε για τη χρηστικότητα του ημερολογίου και πως είναι τόσο σημαντικό να το αναφέρουμε σε όλα τα είδη προσλήσεων. 

Μάθαμε ότι τα ημερολόγια δεν έχουν όλα την ίδια δομή και εμφάνιση! Άλλα είναι πιο χαρούμενα και πολύχρωμα, άλλα είναι σε στήλες, άλλα επιτραπέζια, αλλά μικρά ατομικά, αλλά σε μορφή τετραδίου. Όλα όμως εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: Μας ενημερώνουν για γεγονότα και καταστάσεις χρονικές που σχετίζονται με την καθημερινή μας ζωή. Περιμέναμε να φτάσουμε εδώ λοιπόν για να δημιουργήσουμε το ομαδικό ημερολόγιο της τάξης μας, συνδυάζοντάς το με την αντίστοιχη δραστηριότητα του προγράμματος comenius που αφορούσε στη δημιουργία ημερολογίου που θα αναφέρει ημερομηνίες χαρακτηριστικές για κάθε συμμετέχουσα χώρα. 

Αποτελεί τη δική μας προσπάθεια, τη μικρή προσπάθεια της τάξης μας(ήθελα να δημιουργήσω και ένα μικρό κίνητρο και είπα στα παιδάκια να δημιουργήσουν τις πιο όμορφες ζωγραφιές και για κάθε μήνα να ζωγραφίσουν αντιπροσωπευτικές εικονίτσες!) Έτσι και έγινε και το παρουσιάζουμε εδώ:




Φτιάξαμε και ένα όμορφο εξώφυλλο για το ημερολογιάκι μας!





Βέβαια, δε σταματήσαμε εκεί, αλλά θελήσαμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα για τους μήνες και τις εποχές, αφού έχουν άμεση σχέση με το χρόνο, κάνοντας μία μικρή εισαγωγή στο παρακάτω μάθημα των Μαθηματικών, όπου κι εκεί θα μάθουμε για το χρόνο. Αυτή τη φορά φτιάξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι από χαρτί Α4, που κολλήσαμε στον πίνακα για να μπορούμε να έχουμε όλοι πρόσβαση. Στο παιχνίδι αυτό περιέχονταν ερωτήσεις για τις εποχές που συνδέονται με κάποια σχολική εορτή ή κάποιο γεγονός ή κατάσταση. Τα παιδάκια συμμετείχαν με τις ομαδούλες τους, όπου συζητούσαν μεταξύ τους για τη σωστή απάντηση και ένας εκπρόσωπος επιλεγόταν για να απαντήσει. Στη συνέχεια, με το αντίστοιχο χρώμα που είχε επιλέξει κάθε ομάδα σημειώναμε τους βαθμούς στον πίνακα. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πολύ όμορφα!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Το μήνυμά μας-Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

χιονανθρωπάκια

χιονανθρωπάκια

Τι εχουμε εδω;

2015-16 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου α'-στ' τάξη 2014-15 Αγίου Βαλεντίνου Ανθολόγιο Ανθολόγιο Β' τάξη Αποκριάτικες κατασκευές Απόκριες Βιογραφικό βραβειάκι Γιορτή της μητέρας Γλώσσα Α' τάξη Γλώσσα Α΄τάξη Γλώσσα Β τάξη Γλώσσα Β' τάξη γραμματάκια διακόσμηση τάξης Διδακτικά σενάρια Β΄επιπέδου διδακτικό υλικό δράσεις δράσεις Β' δράσεις Β' τάξη Δραστηριότητες καραναβαλιού Εικαστικά Β' τάξη Εικαστικά ΣΤ' τάξη εκπαιδευτικά παιχνίδια εμβολιασμός επέτειοι Ζωγραφική Η δασκάλα γράφει... ημέρα ενδοσχολικής βίας καινοτόμα προγράμματα καλοκαιρινή γιορτή κατασκευές Β' τάξη Μαθηματικά Μαθηματικά Β' τάξη Μελέτη Περιβάλλοντος Μελέτη Περιβάλλοντος Β' τάξη Μουσική Μουσική με εικόνες Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου παγκόσμιες ημέρες Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας παραγωγή γραπτού λόγου παραγωγή γραπτού λόγου Β' τάξη Πάσχα πασχαλινές δραστηριότητες περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης Πολυτεχνείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Πρωταπριλιά Πρωτομαγιά Σενάρια διδασκαλίας Σχολικός αθλητισμός τέλος σχολικής χρονιάς Τρεις Ιεράρχες Φθινόπωρο 2015 Φιλαναγνωσία Φιλαναγνωσία Β' τάξη Φυσικά Στ' τάξη χειροτεχνίες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικες κατασκευές Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016 Comenius

Ετικέτες

όμορφες μουσικές

photos

Visit My Photos - 13 Pics
My Album